Проектът за храм в Нова Камена
Проектът за храм в Нова Камена / Община Тервел
Проект за изграждане на нов църковен храм в село Нова Камена е одобрен от Община Тервел и има издадено разрешение за строеж. В бюджета на Община Тервел за 2017 г. вече са разчетени 21 300 лева, с които ще бъде започнат градежа. Планирана е дата за първа копка, определена от Доростолската митрополия – третият ден на Великден, 18 април.

Село Нова Камена няма действащ църковен храм. Преди години за построяването му е отреден свободен общински терен на главната улица. През 2015 г. Община Тервел възложи проектиране и определи параметрите на храма. Идейният проект бе предложен на публично обсъждане с жителите на селото през лятото на 2015 г. През 2016 г. проектът бе завършен, а църковното настоятелство извърши поредица от административни действия за надлежното си регистриране. През тази година бяха заделени средства от общинския бюджет и строежът може да започне.

Новият храм ще носи името „Рождество Богородично“ и ще има храмов празник на 8 септември.Застроената площ на сградата е 114 кв.м, а разгънатата застроена площ – 162 кв.м. Сградата няма да има сутерен, но в нея е вградена камбанария. Височината на храма е 11 метра.