12-та Годишна среща на местните власти в Албена
12-та Годишна среща на местните власти в Албена / Дарик Добрич
В курорта Албена от днес до 3 октомври се провежда 13-ата Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България.
На форума ще бъдат дискутирани актуални проблеми и предизвикателства пред българските общини - възможностите на общините за привличане на инвеститори чрез развитие на индустриална инфраструктура; актуални аспекти в работата на общинските съвети и секретарите на общини; опазването на обществения ред в общините превенция и защита при бедствия; интегрирането на образователната и социалната система в общините; състояние на администрацията и възможностите за модерно управление на човешките ресурси в общините и др.

По време на пленарната сесия на 2 октомври е предвидена среща със заместник-министър председателя Томислав Дончев и председателя на Държавната агенция „Електронно управление“ по приоритетни въпроси и проблеми в реализацията на електронното управление.

Форумът стартира на 1 октомври след 13.30 ч. с четири дискусии, посветени на икономическата активност на общините и тяхната интелигентна трансформация, както и на работата на местните парламенти и секретарите. В 18.00 ч. ще бъде откирито изложението Общинско ЕКСПО‘2018 за стоки и услуги за общините, което ежегодно осигурява пряка комуникация между общините, неправителствения сектор и бизнеса. Тази година ЕКСПО-то ще посрещне над 40 фирми и 8 общини на своите изложбени площи - във фоайето на хотел "Парадайс блу" и на централната алея на курорта.

По време на срещата на местните власти е предвидена демонстрация на действия за превенция и защита при бедствия със съдействието на Столична община. Ще бъде организиран и общински тенис-турнир. Своето участие са заявили близо 800 представители на общините, кметове, председатели на общински съвети, заместник-кметове и експерти. Гости се очаква да бъдат членове на правителството, народни представители, експерти.