"Големанов"
"Големанов" / netinfo

В Тервел бяха открити 43-тите Пролетни празници на културата. Гост на празниците бе Театър „Мелпомена“ с постановката „Големанов“, с участието на актьорите Мария Статулова, Силвия Лулчева, Стефан Рядков и Мирослав Косев. В ролята на Големанов се превъплъти Любомир Нейков. 

Още много събития включва програмата на празниците. На 19 април, веднага след априлската ваканция, учениците от начален курс и най-големите деца от детските градини ще наблюдават детския мюзикъл „Патиланци“ в изпълнение на състава на Държавната опера в Бургас. На същата дата вечерта с музикално-поетичния спектакъл „Под небето на Париж“ ще се отбележи  40- годишнината на Клуб „Дъга“. Под купола на читалищната сцена ще изгреят звездите от Музикалния театър в София Марио Николов и Валентина Корчакова, както и небезизвестната актриса Деляна Хаджиянкова, които ще представят музиката от ХХ век, изпълняванa от Едит Пиаф, Марио Ланца, Жо Дасен, Дийн Мартин и др.
 
Танцова формация „Каприз“ при ЦПЛР „Малкият принц“ ще отбележи 20 години от създаването си с напълно нова продукция на 27 април.
 
Следващите прояви отново са на тервелските таланти. На 4 май следобед децата от Школата по изобразителни и приложни изкуства при ЦПЛР „Малкият принц“  с ръководител Виолета Янкова ще открият годишната си изложба. Същия ден ще очакват своите почитатели фолклорните групи при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ с ръководител Радка Адамова - „Добруджанска огърлица“, заедно с изпълнителите от мъжката певческа група.
 
6 май е Ден на град Тервел. След празничната литургия и курбан за здраве, тервелчани и гостите им ще могат да видят автентичните пролетни песни и танци на фолклорните състави от община Тервел, а по- късно и празничната програма на „Капански ансамбъл“ – Разград.
 
На 11 май, по инициатива на Вокална студия Тервел, ще се организира събитие, с което да се отбележи 125-ата годишнина от написването от Стоян Михайловски на текста на всеучилищния български химн „Върви, народе възродени“. Участниците ще поканят своите съученици, както и хора от всички възрасти заедно да изпълнят една от най-емблематичните песни на България.
 
На 15 и 16 май двете гимназии в Тервел ще проведат последния учебен час и ще изпратят тържествено зрелостниците от випуск 2016/2017.
 
Очакван от всички жители на града и общината е концертът на ДФТА „Калинка Вълчева“. Своята програма те ще представят в последните дни на май.
 
На 31 май гости на тервелчани ще бъдат Люси Дяковска, младата формация AVA и шуменската филхармония. Те ще ни потопят в най-големите шедьоври на мюзикъла и български вечни песни.
 
Празниците ще продължат и през юни, когато Клубът за автентичен фолклор и краезнание с ръководители Росица Стратиева и Стойка Жекова, както и Вокална студия Тервел с ръководител Живко Колев ще отбележат 10 години от създаването си.