Зам.-главният прокурор контролира пряко делата по европроектите в Шабла
Зам.-главният прокурор контролира пряко делата по европроектите в Шабла / Дарик, архив

Образуваните две досъдебни производства за злоупотреба с европейски средства по два проекта в Шабла са взети под специален надзор от прокурори от Апелативната прокуратура във Варна. Пряк контрол върху делата осъществява зам.-главният прокурор на Република България Мария Шишкова, заяви пред Дарик окръжният прокурор Пламен Николов и добави, че доклади по делата са били представяни в София.

Досъдебните производства са образувани срещу неизвестен извършител. Все още няма повдигнати обвинения, няма и вземани мерки за неотклонение. „И по двете дела почти сме приключили със събирането на доказателства. Остава да бъдат решени юридически въпроси – каква да бъде подсъдността, какви правни кварлификации да образуваме, дали да се повдигат обвинения и на кого, както и други правни въпроси”, коментира Николов.

Прокуратурата разследва как са усвоени европейските средства по проекта за изграждането на стадиона в Шабла на стойност над 5 млн.лв. и проекта за площадка за наблюдение и парк с енергийна пирамида до входа на рибарското селище Кария, на стойност около 300 хил.лв.

Окръжният прокурор за проверяваните европроекти в Шабла: Пилеят се пари за глупости

Пламен Николов съобщи, че усилено се разследват още 5-6 проекта по европрограми в област Добрич, като единият от тях е особено значим и от голям обществен интерес. Проектите са свързани със селското стопанство, окръжният прокурор обаче не даде повече подробности.