Задържаха търговци на зърно за данъчни измами
Задържаха търговци на зърно за данъчни измами / Дарик Добрич, архив

Петима души от Добрич, извършвали данъчни измами, са задържани в полицейска операция под кодовото наименование „Схемите-4", съобщава сайтът на МВР. Акцията е организирана под ръководството на Окръжна прокуратура Добрич и проведена от служители на Главна дирекция „Криминална полиция", колегите им в Добрич и Варна, и експерти от НАП. Тя е била насочена срещу данъчни измами, извършвани от търговци на зърно. Установено е, че между януари 2009 г. и март 2011 г. на републиканския бюджет са нанесени щети за близо 5 111 000 лева.

По време на операцията са претърсени 25 адреса - 8 в Добрич, 13 - във Варна и по два в Провадия и София. Иззети са счетоводни документи, товарителници, печати, компютърни конфигурации. До момента са разпитани над 20 души. Сред задържаните петима души има трима с предишни провинения - единият е регистриран за измама, другият има 5 присъди за данъчни и документни престъпления и измама, и един е криминално проявен за измама, обсебване, данъчни престъпления.

По случая в Окръжна прокуратура Добрич са образувани три досъдебни производства, които са обединени в едно дело срещу един от задържаните. Той се е занимавал с намиране на фирми - "липсващи търговци" в Добрич, бил и пълномощник на фирма от престъпната схема.

На част от дружествата и на осем души се извършват ревизии и са наложени обезпечителни мерки. На едно от тях е запорирана селскостопанска продукция на стойност 500 000 лева, а от дома на друг от заловените - във Варна, са иззети 38 000 лева и 4 250 евро.

В хода на разследването е установена и схемата, по която петимата са работили. Те изкупували пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, кориандър и други растителни култури, без да издават документи за това, без да декларират и внасят дължимите данъци. За доказване на произхода на продукцията използвали дружества, които изпълнявали ролята на "липсващи търговци" - хора с нисък социален статус, със затруднено материално положение, които не са запознати с декларираните от дружествата им сделки и не са участвали при закупуването без документи на селскостопанската продукция. Техните дружества нямат и ресурсна обезпеченост за производството на тази продукция и търговията с нея - нямат активи, персонал, нито транспортни средства, посочват пресцентърът на МВР. Фирмите-липсващи търговци балансирали своите покупки и продажби и на практика не внасяли дължимото ДДС. Последната фирма по веригата, която извършвала вътрешно общностната доставка или се явявала износител за трети страни, внасяла искане за възстановяване на ДДС - данък, който на практика не бил внесен от предшестващите фирми във веригата. По този начин се избягвало установяването и плащането на дължим ДДС и корпоративен данък.

Действията по разследването продължават, допълват от МВР.