Задържаха трима мъже, издирвани от германските съдебни власти
Задържаха трима мъже, издирвани от германските съдебни власти / DarikNews.bg

Окръжен съд - Добрич задържа под стража 40-годишния Даниел П. и 43-годишния Тошко Т. - от Добрич, и 40-годишния Галин Ат. от село Плачи дол, община Добричка, съобщават оттам. Те се издирват от прокуратурата на град Хоф - Федерална република Германия с Европейска заповед за арест. Разследвани са за кражба, извършена в съучастие. През октомври 2011 г. са проникнали нощно време чрез взлом на прозорец в частен дом и взели от сейф 50 390 евро. По германския Наказателен кодекс за престъплението е предвидено максимално наказание 10 години лишаване от свобода.

Тошко Т. и адвокатът му пледираха днес пред Окръжен съд - Добрич, че обвинението било недоказано. Той имал имот и адресна регистрация в Германия, затова Европейската заповед за арест била неоснователна. 43-годишният се върнал в България по лични причини и не се бил отклонил от наказателно преследване. Той помоли да му бъде определена мярка за неотклонение парична гаранция.
Галин Ат. и адвокатът му поискаха да бъде определена по-лека мярка за неотклонение - подписка, тъй като 40-годишният осъществява търговска дейност и трябва да уреди отношенията си с други лица. Той се мотивира още с чистото си съдебно минало и наличието на постоянен адрес.

Окръжен съд - Добрич намери, че издадените от Районен съд - Хоф европейски заповеди за арест отговарят на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.