Съборът в Дебрене
Съборът в Дебрене / Община Добричка, архив
За 49-и път съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа“ ще се състои край село Дебрене, в местността „Славната канара“. Събитието е официален празник на Община Добричка и кметът Тошко Петков ще даде старт в 9.30 ч..

Очаква се да се включат над 2 100 участници от 8 области - Ямбол, Шумен, Русе, Бургас, Търговище, Варна, Силистра и Добрич. Сред тях са 84 певчески групи, 14 танцови състава, 3 групи за съхранение на народни традиции, над 100 индивидуални изпълнители, между които 7 инструменталисти. Най-младият участник в събора ще бъде 4-годишната Ивана Василева, а най-възрастен е отново Йорданка Петкова от село Царевец, която и миналата година бе доайен.
 
„Песни и танци от слънчева Добруджа“ има конкурсен характер, компетентно жури от фолклористи ще оценява изпълненията на участниците. Очаква се финалът на събора да бъде в 13.30 часа. В местността „Славната канара“ ще има позиционирани и търговски обекти за посетителите, каза за Дарик кметът Тошко Петков. Осигурени са паркоместа в района, полицейско присъствие. Пътят до село Дебрене е в добро състояние, а до „Славната канара“ се пътува по черно.