За 18 500 ученици бие звънецът в Добричко
За 18 500 ученици бие звънецът в Добричко / Дарик Добрич, архив

18 500 ученици ще влязат днес в училищата в Добричка област. Първокласниците са 1 760, почти колкото през миналата година. Всички ремонти в училищната мрежа на областта приключват и новата учебна година навсякъде ще започне нормално, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Петър Петров.

Училищния праг в Добрич ще прекрачат 863 първокласници. Те са с 42-ма повече от миналата учебна година. Всички ще получат детски пъзел, подарък от общината, с лично поздравление от кмета. Детелина Николова ще открие новата учебна година в ОУ „П. Волов". Областният управител Недко Марчев ще гостува в ПГ по туризъм, заместникът му Даниел Йорданов - в ПГ по ветеринарна медицина, другият заместник-облстен Исмет Абил ще бъде в ПГ по аграрно стопанство.

Въпреки че на училищните ръководства е дадена свобода сами да решат в колко часа да открият новата учебна година, в повечето училища откриването ще започне в 9.00 часа с издигане на националния флаг и с химна на Република България.

През учебната 2013/2014 година в общинските училища в Добрич ще се обучават над 8 500 ученици в 362 паралелки и групи. Целодневните детски градини ще посрещнат за първи път 534 деца - в 24 групи. Държавният план за прием на ученици след завършен седми клас и след завършено основно образование в общинските училища е изпълнен.

Ремонтите в учебните заведения приключиха навреме. Подобрения са направени на отоплителни инсталации, физкултурни салони, санитарни възли, както и хидроизолация на покриви, подмяна на дограма и подови настилки и боядисване. Продължава ремонтът само на сградата на ОУ „П. Волов", където дейностите са финансирани със средства от Фонд „Козлодуй" в размер на 541 000 лева.

Закупени са и са доставени навреме необходимите учебници и учебни помагала за учениците от първи до седми клас и за подготвителните групи от детските градини на стойност около 232 000 лева.