/ iStock/Getty Images
Възстановява се плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на област Добрич. Основание за това дават данните за спад на заболели от коронавирус и ваксинацията.

Към 7 май заболеваемостта от COVID-19 в региона на 14-дневна база е 216,5 на 100 000 жители.

Има достатъчно свободни легла за пациенти с коронавирус в лечебните заведения – в МБАЛ - Балчик заетите легла са 4, свободните – 14, в МБАЛ - Добрич заетите легла са 61, свободните – 44. В психиатричните лечебни заведения има общо 34 легла за пациенти с коронавирус, от които заетите са 9, а свободните – 25.

На територията на област Добрич е разкрит още един временен имунизационен пункт – на територията на КК „Албена“ в СБР „Медика“. Във връзка с изпълнение на ангажиментите към сектор „Туризъм“ е взето решение там да се имунизират предимно заетите лица в бранша.

По информация на РЗИ, доставките на ваксини са регулярни и има достатъчни количества – както за имунизационните кабинети, така и за записалите се при общопрактикуващите лекари.

От днес се възстановява работата и на електронния регистър, където също всеки желаещ да се ваксинира, може да се запише, като заяви и предпочитания вид ваксина – иРНК или аденовирусна. За всички пунктове се осигуряват количества от двата вида лекарствени продукти.
 
Информационна агенция Фокус