/ / ThinkStock/Getty Images
Върховният касационен съд ще излъчи в канала си в YouTube делото срещу прокурорката от Добрич Румяна Желева. Така съдът ще компенсира наложените от Висшия съдебен съвет ограничения за достъп на публика до съдебните зали.

5 000 лева глоба и пробация за жена, нарушила карантината

Делото ще бъде излъчено с картина и звук, за да "бъде постигнато в максимална степен при наложените ограничения изпълнение на конституционния принцип за публичност при разглеждането на делата".

Излъчването става със съгласието на съдебния състав и на страните по делото. Излъчване ще има и по други дела от обществен интерес, стига страните и съдиите да нямат против, обясниха от съда.

След края на заседанието и след заличаването на личните данни, в рамките на деня, ще бъде публикуван и протоколът, обещават от съда, пише „Сега”. Преди година Желева бе осъдена на 6 месеца пробация за лъжесвидетелстване от Специализирания наказателен съд.

Тя бе оправдана по обвинението, че е използвала служебното си положение, за да спаси съпруга си от полицейска проверка на пътя. Втората инстанция увеличи срока на пробацията на година и половина.

Разградчанинът, задържан за компютърни престъпления и изпиране на пари остава в ареста

Прокуратурата е съгласна с присъдата. Делото е във върховния съд по жалба на прокурорката, която иска или процесът да бъде върнат за разглеждане от друг състав на апелативния съд, или да бъде оправдана, или наказанието й да бъде намалено.
БГНЕС