Водещи кардиолози прегледаха безплатно 25 деца в Добрич
Водещи кардиолози прегледаха безплатно 25 деца в Добрич / netinfo

25 деца със сърдечни проблеми и заболявания бяха прегледани и консултирани безплатно в Добрич от водещи медицински специалисти от Националната кардиологична клиника. Доц. Маргарита Цонзарова - началник на детската клиника в Националната кардиологична клиника и председател на асоциация "Детско сърце", София, и доц. Анна Кънева от същото лечебно заведение прегледаха вчера и днес малките пациенти, сред които и деца от Дома за медико-социални грижи в Добрич.

Безплатните консултации се осъществиха по проект „Да помогнем на сърдечно болните деца от Добрич–2012” на асоциация "Детско сърце"- Добрич, финансиран от общината чрез програма „Финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на община Добрич”. Проектът се реализира с подкрепата на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, която предостави кабинет и ехокардиограф.

Вродените сърдечни заболявания са много разнообразни по своята тежест, начин на лечение и прогноза. Част от тях се наблюдават от лекарите без да се прилагат лечебни интервенции. В някои случаи децата вземат лекарства, а при най-голям процент от заболяванията се налага оперативна интервенция. Всички сърдечни заболявания изискват регулярно медицинско проследяване, често продължаващо до края на живота им, информират от асоциация „Детско сърце”.

Голяма част от семействата на деца с вродени сърдечни малформации, поради неинформираност, а най-вече поради липса на средства, не могат да си позволят висококвалифицирани прегледи. Затова асоциация “Детско сърце”–Добрич, за осми пореден път организира провеждането на прегледи и консултации в Добрич.