ВКС даде Ботаническата градина в Балчик на Софийския университет
ВКС даде Ботаническата градина в Балчик на Софийския университет / Дарик Добрич

Ботаническата градина в Балчик, която е част от комплекса на Двореца, принадлежи на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Това постанови Върховният касационен съд, с което сложи край на дългогодишната съдебна сага между държавата и университета за собствеността на Ботаническата градина. Съдебното определение е окончателно и не подлежи на обжалване.

С определение от 2 юни 2010 г. ВКС не допуска касационно обжалване на решението на Добричкия окръжен съд от 7 октомври миналата година и го оставя в сила. С него Добричкият окръжен съд дава на Софийския университет право на ползване на Ботаническата градина в Балчик. Дългогодишният съдебен спор за собствеността върху Двореца и Ботаническата градина към него се водеше между университета и държавата, представлявана от министерствата на културата и на регионалното развитие и благоустройството, и Държавен културен институт - Културен център "Двореца". ВКС постанови, че университетът има право на владение върху поземлен имот от 5848 кв. м. без сградите, държавата трябва да му предаде и владението върху 120 273 кв.м. площ, както и да му заплати 11051 лв. съдебни разноски. ВКС потвърждава мотивите на Добричкия окръжен съд, че по силата на Крайовската спогодба от 1948 г. между България и Румъния нашата държава е титуляр на правото на ползване на комплекса на Двореца в Балчик, а Министерството на културата го стопанисва, както и че през 1955 г. министерството законно го е отдало за ползване на Софийския университет.

Правата на Софийския университет върху Ботаническата градина в Балчик бяха многократно потвърдени от Върховния административен съд, но преди месец по предложение на министрите Росен Плевнелиев и Вежди Рашидов правителството реши с постановление да предостави над 183 декара от комплекса Държавен културен институт - Културен център "Двореца", на практика цялата паркова част, а за университета да останат само 11 декара стопански двор и разсадник. Подобно решение на кабинета „Станишев" от 2007 г. беше отменено от Върховния административен съд. Броени дни след това решение на кабинета, премиерът Бойко Борисов заяви на среща с Академичния съвет на Софийския университет, че ще "окаже подкрепа на университета по въпроса за ботаническата градина в Балчик".