Министър Аврамова на среща в Силистра
Министър Аврамова на среща в Силистра / Галина Георгиева
Силистра, Тутракан и селата Айдемир и Калипетрово ще имат нова водопроводна и канализационна мрежа с европейски средства. ВиК - Силистра кандидатства за финансиране от Оперативна програма „Околна среда" 2014 - 2020 за големия воден проект на стойност 78 млн.лева. Средствата ще бъдат вложени в реконструкция и доизграждане на ВиК мрежи. За тези населени места ще бъде направена и реконструкция на външни довеждащи водопроводи. Това съобщи в Силистра министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. В града тя участва в дискусия за регионалното развитие и европейската солидарност.

Министър Аврамова даде добра оценка на изпълнените и изпълняващите се проекти в Силистра и останалите общини. Тя подчерта, че в областта се изпълняват 20 договора на стойност над 34 млн.лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, а само в община Силистра са на стойност 21 млн.лева. По 7 проекта на обща стойност 8,5 млн.лв. се прилагат мерки за повишаване на енергийната ефективност в 19 сгради. В резултат от изпълнението им жилищата на близо 200 домакинства ще бъдат по-топли, по-уютни и с по-малки разходи за отопление през зимата.

В Силистра регионалният министър коментира още, че се обсъждат пет потенциални места за изграждане на нов мост над река Дунав, който да свърже България с Румъния. “Нашето желание е да изградим  още пътища между двете страни. Имаме подписан меморандум с румънска страна, на базата на който ще се направят проучвания за мост в района на Свищов, Силистра, Русе, Оряхово, Никопол. Ще бъдат проучвани от двете страни както като транспортни коридори, така и  като пътникопоток, който ще преминава през тях. Тепърва започват съвместни действия и прединвестиционни проучвания. Вече има инвестиционни намерения от частния сектор за публично-частни партньорства за изграждане на такива мостови съоръжени”, каза Аврамова.