Акция за всекидневен мониторинг на чистотата на морската вода започва ваканционното селище “Албена”. Ще бъде наблюдавана морската вода в акваторията на комплекса.

Това съобщи директорът на отдел „Реклама и връзки с обществеността“ на „Албена“ Станислав Стилянов. Проби ще взима главен санитарен инспектор д-р Тамара Стойкова.

Хотелиери по Черноморието: Има масова психоза и отказ от резервации

Независима лаборатория ще прави изследванията и анализа на водата. Ще се изследва за наличието на ешерихия коли и ентерококи, а данните ще бъдат публикувани на интернет страницата на комплекса, както и в профилите в социалните мрежи. 

„Целта на превантивната дейност е да бъдат избегнати всякакви спекулации за това доколко морската вода е чиста и почиващите могат да се къпят свободно в нея, без да се притесняват за здравето си“, каза Стилянов.  

Инициативата допълва предприетите мерки от страна на Регионалните здравни инспекции в градовете Добрич и Варна, които вземат проби на ежеседмична база. Това според мениджмънта на комплекса не е достатъчно, за да бъдат туристите добре информирани и спокойни, завърши Стилянов.
Павлина Живкова, БТА