/ netinfo
От общината не предвиждат увеличение на местните данъци и такси през 2018 г.
Община Тервел ще завърши годината без неразплатени разходи и без увеличение на местните данъци и такси за следващата година. Това съобщи в студиото на Дарик зам.-кметът на Тервел Диана Илиева. Тя информира, че за предстоящите празници на общинските служители във всички бюджетни звена ще бъдат изплатгени скромни допълнителни възнаграждения.

„Надяваме се на една добра следваща година, през която ще станем кредитополучатели, за да направим главната улица в едно от най-големите села в общината – Безмер” – заяви още зам.-кметът. Решението вече е гласувано  на сесия на местния парламент.

„Позволяваме си го, защото нямаме задлъжнялост, която да ни притеснява. Правим го, защото обектът е недопустим за финансиране по Програмата за развитие на селските райони и е от голямо значение за селото и не само за него, тъй като е част от път”, обясни Илиева. Кредитът е в размер 950 хил.лв. с ДДС и обхваща всички строителни дейности по цялата главна улица, която е с дължина 2 км.

До дни от общината очакват положително становище от Управителния съвет на ПУДООС за внесен проект, свързан с транзитен водопровод, преминаващ през центъра на  Тервел. Проектът е на стойност 393 хил.лв. без ДДС и предвижда изграждане на контролно-измервателни шахти, които ще позволят зониране на града. По този начин ще бъдат ограничени честите спирания на водоподаването  за битовите абонати в големи участъци, обясни Илиева.

През 2018 г. в Тервелско ще стартира реализацията  и на проекти, финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Те предвиждат рехабилитация на над 3 км водопроводи в населените места в общината, както и рехабилитация на улична мрежа от над 5 км в селата от района.

Подготвя се и Програма за здравна профилактика на населението, която ще бъде внесена за одобрение на предстоящата сесия на Общинския съвет парелелно с бюджета на общината, съобщи още Диана Илиева.

В подготовка е и празничната програма, с която догодина ще бъдат отбелязани 1300 години от победата на хан Тервел над арабския хаганат. „Тази годишнина  е много важна за нас, защото победата на хан Тервел може би е определила историческия път на Европа.

Затова в Тервел според нашите усилия и по нашата мярка тази годишнина ще бъде отбелязана подобаващо. До 15 януари ще внесем проект по програма „Красива България”, който предвижда рехабилитация на местния музей и изграждане на специална зала, посветена на хан Тервел”- заяви Диана Илиева.