Самолета_Място
Самолета_Място / netinfo
Облагородената младежка зона около Самолета в Силистра бе официално открита със специално събитие. Малки и големи се забавляваха заедно с актьорите от Куклен театър Силистра, участваха в състезателни игри с много награди, наблюдаваха с интерес атрактивни демонстрации, тестваха всички новоизградени съоръжения и кътове. Регионална библиотека „Партений Павлович“ представи тематични книги от своя фонд в ателието „Аеро-читалня“ и дари интересни издания за Библиотеката на открито, която е част от пространството. Обединен детски комплекс Силистра се включи в събитието с работилница „Нарисувай самолет“, проведена в откритата класна стая, където децата превърнаха белите листи в цветни и оригинални творби. Предвидените пана за рисуване по оградата бяха запълнени от млади художници, които придадоха на “Самолета_Място” артистична атмосфера. Песните на изпълнителите от вокална школа Мегатон огласиха пространството заедно с атрактивни хип-хоп танци.

Спорт и игри, култура и изкуство, открити уроци и срещи с приятели – „Самолета _Място“ предоставя най-различни възможности за свободното време на младежите в Силистра. Кметът на общината д-р Юлиян Найденов и д-р Мария Димитрова, председател на Общински съвет Силистра, бяха гости на събитието и поздравиха инициатори и доброволци за ентусиазма и чудесно свършената работа. Поет бе ангажимент от Община Силистра и за професионалното измиване на Самолета.

Гражданската инициативата за създаване на „Самолета _Място“ бе реализирана в рамките на три месеца и премина през няколко етапа: запознаване на местната общественост с проекта и набиране на предложения; обобщаване на събраните идеи и изготвяне на окончателната визия за пространството; провеждане на публична дискусия с всички заинтересовани страни; същинско преобразяване на пространството и превръщането му в атрактивна младежка зона на открито. Всички дейности бяха извършени с доброволен труд и с подкрепата на различни партньори, фирми и институции от Силистра. Привлечените доброволци от всички възрасти се трудиха неуморно, вложиха много енергия, творческа мисъл и въображение и за десет дни превърнаха неугледния терен в любимо място за занимания и отдих. Проектът „Самолета _Място“ е реализиран от Младежка банка Силистра в партньорство с Община Силистра като собственик на терена и самата машина, специално създадена неформална гражданска група от активни жители на квартал „Самолета“ и представители на частния бизнес. Финансиращите организации са националната неправителствена организация BG Бъди активен и Coca-Cola Foundation.