В Шабла показват изложба на румънски художници
В Шабла показват изложба на румънски художници / Зелен образователен център - Шабла

В навечерието на един от най-големите християнски празници – символ на духовността и спасителната сила на вярата – Великден, Зеленият образователен център в Шабла отвори вратите си, за да представи експозиция от картини на религиозна тематика, съобщават оттам.

Румънските художници Еуджения Джорджеску Фриджою и отец Джелу Бандарика показват пред публиката подбрани свои творби – иконопис, изображения на ангели и абстрактни композиции, свързани с чудото на молитвата, вярата и покаянието. Изложбата е поредната стъпка за изграждане на по-близки отношения на презгранично културно сътрудничество, която правят сдружение “Обединени за Шабла” и местната структура на Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва (СОСЗР), посочват от Зеления център.

На отриването на изложбата присъстваха много гости от България и Румъния. В унисон с картините прозвучаха песнопенията на местния църковен хор с ръководител Силвия Вангелова. Малките Дамян Тритаков (акордеон) и Ефрем Йоанес (народно пеене) успяха да усмихнат и заредят с настроение всички присъстващи.

В емоционални изказвания художниците споделиха с аудиторията впечатленията си от района и хората. Отец Джелу Бандарика, монах в светата обител манастир Дервент, обобщи: “Ще ви нося в мислите и молитвите си!” Като дарове за църквата “Св. Харалампий” и сдружение “Обединени за Шабла”, той връчи копия от чудотворна икона. “След като престоят на изложбата тук приключи, една от моите иконописи ще остане в сградата на Общинска администрация – Шабла, да бди оттам и да ви пази”, обеща свещеникът.