В Шабла откриха жътвата
В Шабла откриха жътвата / netinfo

Празник на хляба и меда се проведе в Шабла. На градския площад бе направена демонстрация за вадене на мед и дегустация под мотото "Да опазим нашите пчели - гаранция за биологичното разнообразие ". Пчеларите в общината са 150 и се грижат за 6000 пчелни семейства, съобщи председателят на общинската браншова пчеларска организация Костадин Баджаков. Той препоръча на всички да си купуват мед, вместо лекарства.

С ритуал, в полетата на кооперация "Шабленски фар", бе  открита жътвата за тази година. Местните отци Василий и Павел отслужиха водосвет пред иконата на Света Богородица, осветена от Варненския и Великопреславски митрополит доктор Кирил. Танцьорките от състав "Българка" ожънаха първия сноп, в който председателят на кооперацията Ламби Ламбев сложи пара за берекет. В ритуала участваха групите за автентичен фолклор при читалище "Зора" и читалището в село Горун. За хляба, народните обичаи и традиции говори фолклористката проф. Елена Огнянова.

В кулинарното шоу на Иван Звездев, поканен специално за празника, няколко домакини приготвиха заедно с внуците си различни тестени изделия. В Шабла е подредена и изложба на обредни хлябове. За почитателите на фолклора на площада танцува Варненския ансамбъл за народни песни и танци.

Идеята на община Шабла е празникът да стане традиция.