Параклисът "Св. Св. Константин и Елена"
Параклисът "Св. Св. Константин и Елена" / netinfo
Село Калина в община Генерал Тошево вече има нов параклис. Той бе монтиран днес и ще носи името на Светите Константин и Елена. Параклисът е доставен от Гърция от свещеника в енорията отец Петър Димитров, който обясни, че в южната ни съседка се правят по-качествени и красиви преносими постройки от българските. Монтажът се извършва с кран.

Параклисът е във византийски стил, бетонен, с истински керемиди и мрамор. Отвътре има стенописи, но още не е напълно оборудван. Въпреки това от утре той ще бъде отворен за миряните. Очаква се Варненският и Великопреславски митрополит Йоан да го освети.
 
Поставянето на параклис в село Калина е инициирано преди 4 години от тогавашния кметски наместник Кольо Колев. Понеже в селото живеят само стотина души, не е било възможно купуването на постройката да стане с кампания за набиране на средства. Помогнали са от църковното настоятелство в съседното село Преселенци, Община Генерал Тошево, няколко фирми, между които и превозващата, докарала вчера с камион сградата от Гърция.
 
Отец Петър съобщи, че от още две села в общината – Чернооково и Росица, са заявили желание да поставят параклиси и той се надява и техните намерения да се сбъднат. Освен това продължава строителството на новия храм „Свети Илия“ в село Малина, който се очаква да бъде готов до една година.