/ iStock/Getty Images
В Каварна вече са поставени контейнери за събиране на стари дрехи, обувки, чанти, колани, домашен текстил, съобщиха от Общината.

Партньорската инициатива на общината с търговско дружество, е част от въведената система за разделно събиране и предаване за повторна употреба на битови отпадъци от облекла и текстилни материали.

На контейнерите, които са поставени на паркинги по улица "Добротица", има надписи с инструкция за използването им и за вида на събираните отпадъци. Текстилните продукти, които се събират в контейнерите, трябва да бъдат чисти и опаковани в торби, посочват от партньорската инициатива.

Част от тези материали се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не могат повторно да се употребят, се предават за рециклиране в специализирани инсталации.

Облеклата, които са годни и са дезинфекцирани, се използват повторно като дрехи втора употреба. Така с ненужната за някого дреха ще бъде подпомогнат друг човек, а продуктът ще има по-дълъг жизнен цикъл.

Някои от материалите - предимно пуловери и други плетива, се рециклират като вторична прежда, от която се произвеждат нови изделия. Други материали се влагат в изолационна вата.

От общината апелират към гражданите да проявят екологична отговорност, да последват добрите европейски практики и да използват новите контейнери само по предназначение, като не изхвърлят в тях други видове отпадъци.