В Добрич се помолиха за загиналите по пътищата
В Добрич се помолиха за загиналите по пътищата / Дарик Добрич

В деня за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия, на Оброчния кръст пред храм „Света Троица" в Добрич се събраха хора, за да почетат свои близки, загинали трагично. Заупокойна литургия и панихида отслужиха свещениците отец Емануил и отец Мирослав. След службата, отец Мирослав се обърна към присъстващите с думите: „Всички носим отговорност да не се увеличават жертвите от автомобилни катастрофи. Никой не е застрахован да загине по този нелеп начин, затова нека сме по-добри, по-критични към себе си и снизходителни към другите." Той припомни, че се молим за жертвите на пътни инциденти през време на пости, което означава, че трябва да бъдем още по-смирени и внимателни в думите и делата си. Това, което се случва по пътищата е поради нашата безотговорност - и на шофьорите и на пешеходците, но можем да направим много, за да намалеят онези, които ще поменаваме на този ден, каза още свещеникът.

В Добрич се помолиха за загиналите по пътищата
netinfo

На панихидата присъстваха кметът на Община Добричка Тошко Петков, зам.-кметът на Добрич Елка Димова, началникът на „Пътна полиция" Жулиян Минев, началникът на Спешна помощ Огнян Господинов и други, както и близки на загинали.

По данни на КАТ за първите шест месеца на тази година в Добричка област са станали 104 тежки катастрофи с 14 загинали и 132 ранени. От неправоспособни водачи са допуснати 16 от катастрофите с 5 убити и 15 ранени, а от пияни шофьори - 8 ПТП-та с 1 загинал и 8 ранени. През 2015 г. на територията на област Добрич са регистрирани 147 тежки пътнотранспортни произшествия, при които броят на ранените е 177, а на убитите - 18. Това нарежда областта на 17-о място в страната. Наблюдава се обаче намаление в сравнение с 2014 г. по всички показатели.

В Добрич се помолиха за загиналите по пътищата
netinfo