/ Guliver/Getty Images
Оригинални плакати представят знакови проекти на Христо Явашев-Кристо и Жан-Клод - неговата съпруга и съавтор.

Плакатите са подредени в изложба, която се открива в Художествената галерия в Балчик.

Колекцията от десет постера с автограф на световноизвестния художник, роден в България, е част от фонда на фестивала "Процес-Пространство", който събира творци в морския град от десетилетия.

В експозицията са плакати на Стената - артистичен символ на Желязната завеса, Обградените острови в залива Бискейн,Флорида, Чадърите - отворени в един и същи ден в САЩ и Япония като знак за различията и сходствата в културата, и други инсталации, реализирани на емблематични места по света.

Започна подготовката за опаковането на Триумфалната арка по проекта на Кристо

Плакатите стават притежание на фестивала в далечната 1992 година, когато неговият основател - изкуствоведът Димитър Грозданов, отправя покана към Кристо да се включи в международния форум на изкуството на неконвенционалните форми, разказва Пенка Минчева.

Известният художник не идва в Балчик, но подпомага инициативата като изпраща собственоръчно подписани плакати на проекти на двойката. На следващата година постерите са показани в Балчик като инсталации с типичните за Кристо и Жан-Клод опаковъчни похвати, а по-късно и в други галерии в страната и чужбина.

Изложбата отново връща спомена за Кристо и Димитър Грозданов, които ни напуснаха през 2020 година и е в тяхна памет.

Експозицията ще може да бъде разгледана до края на август.
 
БТА