/ iStock/Getty Images
Университетската ботаническа градина в Балчик дарява на днешния си 65-и рожден ден на всеки посетител цвете, което да засади у дома, съобщи ръководителят на парка Валя Машкарова на БТА. По думите й така бегонии, циганчета, петльови гребени, тагетиси и още летни багри и аромати ще се пренесат и другаде в България, а, полагайки грижи и знания за растенията, новите им стопани ще оценят десетилетията труд на ботаниците в Университетската градина.

ботаническа градина в Балчик
iStock/Getty Images


В празничния ден ботаниците са положили венец на паметната плоча на академик Даки Йорданов, който през 1955 година създава парка. Университетската градина днес е дом на 4800 растителни видове на площ от 194 декара. Сред алеите хвърлят сянка бонбоненото, каучуковото, книжното дърво, метасеквоя, дърво-лале, древно гинко и още екзотични видове. Атракция в парка е и колекцията от кактуси и сукуленти, която се смята за втората по големина в Европа - след сбирката в Монако.
 

Университетската градина в Балчик постави началото на ботаническа галерия на открито


Паркът в Балчик е и научна база, спасителен център за редки и застрашени растителни видове по Вашингтонската конвенция и всяка година участва в световния обмен на семена с други ботанически градини, разказа Валя Машкарова.
БТА