/ iStock/Getty Images
Университетската ботаническа градина в Балчик постави началото на ботаническа галерия на открито, съобщи на БТА ландшафтният архитект на парка Марияна Димитрова.

По думите й първите визуални изображения в експозицията са на популярни вве растения, които се срещат и в парка. Представени са цветя от семейство "Перуникови", дървета от "Борови" и "Брезови", тревисти растения от "Лютикови".

ботаническа градина
iStock/Getty Images


Галерията се допълва и с научни илюстрации на представители на семейство "Устноцветни", както и с храсти, полухрасти и влечащи растения от семейство "Бобови", но предстои експозицията да бъде обогатена с още фотоси на растителното царство. Галерията привлича любопитните посетители до портала на парка и ще стане част от образователните и научните програми на университетското звено.

Университетската ботаническа градина в Балчик, която през юли ще отбележи 65-ата годишнина от своето създаване, е дом на 4900 растителни видове. В най-богата колекция - на кактуси и сукуленти, се опазват 3672 вида и подвида на екзотичните растения.
БТА