Мартенският базар
Мартенският базар / Дарик Добрич
Затруднява ги отчитането с касов апарат
Слаб интерес отчитат търговците на тазгодишния базар за мартеници в Добрич, който започна на 13 февруари. Те отдават това на студеното време. И тази година хит на базара са ръчно правените мартеници от вълна. От тях има богата палитра - връзки за ръце, колиета, брошки, пискюли, Пижо и Пенда, както и по-малки и големи пана за украса на дома или офиса. Продават се гривнички от макраме, с пластмасови или дървени украси. Повечето търговци предлагат и пластмасови мартеници за децата с герои от любими филми. Не е забравена отново и китайската зодия – тази година това е пъстрият петел. Според продавачите се продават всички видове мартеници, не може да се каже към кои интересът е най-голям, но хората винаги търсят новото, това, което не е виждано преди.
 
На базара има 26 търговци и 4-ма занаятчии, които държат 133 сергии. Всички, освен занаятчиите, са задължени да работят с фирма и да отчитат продажбите на касов апарат. Това изключително затруднява работата им, оплакаха се търговците. Те се опасяват, че в последните дни на базара, когато интересът стане огромен и мартениците се купуват интензивно, няма да смогват да издават касови бележки и ще губят клиенти.
 
Проблемът се дискутира от миналата година, но все още няма решение. Тази година за втори път е проведена среща между продавачи, община и НАП, но без резултат. Майсторите на мартеници виждат решението в определянето на някакъв патентен годишен данък, който да заплащат. Много от тях не могат да си позволят да поддържат фирма и касов апарат за работа от 10-20 дни в годината. Това важи най-вече за възрастни майстори на ръкоделие. Има такива, които тази година са се отказали от участие в базара по тази причина. Изчезването на майстори с по една сергия поражда притеснения, че може във времето базарът да бъде доминиран от търговци, а не от производители. Много от продавачите имат над 15 години стаж с мартениците и казват, че излизат на улицата от любов към ръкоделието, но и от нужда от допълнителни средства.
 

Мартенският базар
Дарик Добрич