Базарът на мартеници в Добрич - от Пижо и Пенда до червена огнена маймуна
Базарът на мартеници в Добрич - от Пижо и Пенда до червена огнена маймуна / Дарик Добрич, Таня Топалова

Само ден след старта на тазгодишния мартенски базар в Добрич кипи оживление на централния площад „Свобода” по бул.”25 септември”. Бяло-червена феерия залива погледа, а многообразието от мартеници е наистина впечатляващо. На най-голям интерес според търговците се радват традиционните български мартеници, изработени от естествени материали. Китайските производи заемат все по-малък дял от предлагането, но разбира се има и от тях. И тази година производителите кой знае защо обвързват българската традиция с китайския зодиакален календар и предлагат всевъзможни варианти на маймунки, вдъхновени от годината на червената огнена маймуна.

Пижо и Пенда, щъркели, герои от анимационни филми, картички, пана, гривни и колиета замрежват погледа, пресищат възприятията и преливат от изчистената естетика на арт – изработките към откровения кич. Както се казва - има за всеки вкус и джоб. Предлагането тръгва от левче за 10 бройки вързанки за ръце и стига до 50 - 100 лв. за ръчно изработени половинметрови и по-големи Пижо и Пенда.

Тази година освен на пл.”Свобода” по „25 септември“ – пешеходна зона, сергии с мартеници са разположени и по ул. „Христо Ботев“ и пл. „Стария орех“ в Добрич. Базарът ще продължи до 3 март 2016 г., включително.

Базарът на мартеници в Добрич - от Пижо и Пенда до червена огнена маймуна
netinfo