Ученици от Финансовата гимназия се срещнаха с преселници от Северна Добруджа
Ученици от Финансовата гимназия се срещнаха с преселници от Северна Добруджа / netinfo

Ученици от Финансово – стопанска гимназия „Васил Левски” се срещнаха с добричлиите Георги Маринов и Васил Желев, станали преки свидетели на събитията през 1940 година, съобщиха от училището. Възрастните хора са споделили спомени отпреди почти 70 години – за преселването си в родината от Северна Добруджа, за подкрепата на българското правителство и процеса на интеграция.

Георги Маринов подари на гимназията книгата си „Караяновиятрод“, в която подробно описва съдбата на преселниците от Северна Добруджа.

Срещата е част от дейностите по проекта „Парола: Изгубената родина. Сравнителнахарактеристикана миграционни процеси в България и Германия през 40-те години на миналия век.“ Той е съвместна проява между добричките ученици и техни връстници от гр.Висмар, Германия.

Българските ученици изучават и изследват Крайовскатаспогодба и последвалото я преселване на българско население от Северна в Южна Добруджа, а техните немски партньори - бежанските вълни от областите Померания и Шлезия в края на Втората Световна война.

Едно от основните изисквания на финансиращата фондация „Памет, отговорност и бъдеще”, Берлин е младежите да получават информация най- вече от разкази на свидетели на конкретните исторически събитиия. Така в центъра на работата на младите хора стои диалогът между поколенията.