Ученичка от ФСГ печели първото място в конкурс за есе на тема Съдебна власт
Ученичка от ФСГ печели първото място в конкурс за есе на тема Съдебна власт / Дарик Добрич

Нели Георгиева, ученичка в 12 клас на ФСГ "Васил Левски" в Добрич, печели първо място в конкурса за есе, обявен от Административен съд - Добрич.

Конкурсът е част от дейностите, предвидени в образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", в която Административен съд – Добрич се включва за втора поредна година. В образователната инициатива ще участват ученици от 4 добрички училища - ЕГ "Гео Милев", ПМГ "Иван Вазов", СОУ "Климент Охридски" и ФСГ "Васил Левски".

Ученичка от ФСГ печели първото място в конкурс за есе на тема Съдебна власт
netinfo

Пред младежите ще бъдат представени лекции за устройството на съдебната система в България, за административното правосъдие, за професиите съдия, прокурор и следовател. Предвижда се още организиране на симулативен процес, на анкети и дискусионни форуми, на инициативата "Административен ръководител за един ден".

Ученичка от ФСГ печели първото място в конкурс за есе на тема Съдебна власт
netinfo

Председателят на Административния съд в Добрич Красимира Иванова даде старт на образователната програма, като прочете част от есето на Нели Георгиева, озаглавено "С лице към съда":

"Надявам се с лице към съда да означава избор. Всеки ден да правиш съзнателния избор и да вярваш, че съдът в България има лице, което изразява порядъчност, прозрачност и професионализъм. Да осъзнаваш, че една промяна е плод на волята на хората, които искат и могат да запазят ценностите на съдебната система именно чрез достойния избор".

Красимира Иванова обяви, че есето ще бъде публикувано на сайта на Административния съд. Тя изрази надежда, че образователната програма ще привлече вниманието на младите хора, както е било и миналата година. Тогава учениците са  проявили най-голям интерес към делата по Закона за движение по пътищата. Питали са също кой може да стане съдия и необходим ли е стаж, за да се започне такава работа.