Учени вещаят каква ще е коледната ни трапеза през 2050-а
Учени вещаят каква ще е коледната ни трапеза през 2050-а / © Thinkstock/Getty Images

 

Учени прогнозират, че в средата на века коледната трапеза няма да има нищо общо със сегашната, защото хората около масата ще са обсебени от здравословната храна. 
Ястията ще са с минимум мазнини, напомпани с витамини, а пуйките ще са отгледани в биореактори.

Експертите смятат, че след десетилетия няма да е рентабилно животните да се отглеждат в огромни ферми, а вместо това те ще бъдат култивират от стволови клетки. 
Клонираното месо ще наподобява пуешко, пилешко, говеждо или друго, по желание на клиента.

Любопитни факти за основни продукти на европейската коледна трапеза

Дикън Рос - редактор на сп. Еngineering and Тechnology, което в последния си брой се занимава с вероятните промени в коледното меню, казва, че традиционалистите имат пълно основание да се чувстват застрашени, но всъщност новите технологии ще гарантират, че ще продължим да се наслаждаваме на коледното пиршество, като щадим здравето си и околната среда.

„В бъдеще дори пуйките ще се радват на Коледата", убеден е Рос.

Според друга хипотеза, ще бъдат създадени и „умни" хладилници, които ще следят коя храна и в какво количество е полезна за нас.

Какво похапват на Коледа по света

Домашната кухня може би ще прилича на програмиране на 3D принтираща готварска печка, която ще „разпечатва" хранително блюдо от определени продукти. 
Смята се, че недостигът на земеделска земя в световен мащаб в резултат на увеличаване на населението и на сушата, предизвикана от климатичните промени, ще повлияят върху животновъдството и ще накарат хората или да станат вегетарианци, или да консумират месо, създадено в лаборатории.

Източник: БГНЕС