Турският консул посети Добрич
Турският консул посети Добрич / ОА Добрич

Генералният консул на Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол се срещна с областния управител на Добрич Недко Марчев и неговия заместник Даниел Йорданов, съобщават от администрацията. Представяйки „визитката" на областта и двете основни направления в нейното развитие - селското стопанство и туризма, областният управител заяви подкрепа за по-нататъшното надграждане в отношенията между двете страни. За това има сериозен потенциал, позовавайки се на правителствената програма, която предвижда редица мерки за насърчаване на инвестиционната активност, включително и законодателни промени за облекчаване на процедурите, казва Марчев, цитиран в прессъобщението.

Областният управител информира госта, че в качеството си на председател на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район, е запознат с успешния модел на бизнес партньорство, като създадената в края на 2013 г. Североизточна българско-турска търговско-индустриална камара в Шумен и идеята за предстоящо разкриване на генерално консулство там. Намерението на турската страна е да се разширява ролята и значението на тази палата, защото тази дейност предполага големи възможности за развитие на региона и засилване на търговско-икономическите контакти, каза на срещата дипломатът. България е една от вратите ни към Европа, турските граждани са мост между нашите страни" заяви Ниязи Акйол и допълни, че и двете държави преживяват последиците от войната в Сирия, което ни сближава и ангажира в съвместни усилия за справяне с бежанската вълна.

В хода на разговора в Добрич двете страни се обединиха около въпроса за изграждането на големия инфраструктурен проект Черноморски автомагистрален пръстен и автомагистрала "Черно море". Реализирането на този проект реално ще даде своя принос в стратегията за свързване и обединяване на бизнеса в Европа и Азия, подчерта Недко Марчев.