/ Дарик Добрич
Находки от периода на късната римска и ранната византийска империя  ІV-VІІ в. сл. Хр., открити в района на късноантичната крепост Залдапа, са представени в Музей на открито в община Крушари. Лапидариумът е изграден в рамките на съвместен проект „Трансграничен съюз в сянката на историята”, по който работят община Крушари и румънската община Хършова.

Веселина Иванова, координатор на проекта за община Крушари, представи на пресконференция  дейностите от старта на проекта през май 2017 г. В  крепостта Залдапа, където от 2014 г. се провеждат активни археологически проучвания, е изградена туристическа инфраструктура – монтирани са информационни табели на три езика, пейки за  туристите, ще бъде поставен и билборд с карта на античния укрепен град.

Залдапа лапидариум
Дарик Добрич

Съоръжения за посетители – указателни табели и кътове за отдих, са изградени и в Суходолието.

Създаден е трансграничен туристически маршрут „Залдапа-Суходолие-Карсиум”, обхващащ природните и културни ресурси на региона Крушари-Хършова.
Предстои провеждането на научен симпозиум на тема „Историческата памет на Хършова и Крушари”, както и съвместни румънско-български археологически експозиции.

20 безплатни еднодневни обиколки с велосипеди ще дадат възможност на посетители да се запознаят с природното разнообразие и скалните манастири на Каньона на Суха река. Археологически лагер ще събере в Хършова млади хора от двете страни на границата, които ще се запознаят с разкопките на крепостта Карсиум.

В пресконференцията участваха кметовете на Крушари и Хършова Добри Стефанов и Виорел Йоанеску.  Гостът изрази увереност, че двете общини ще работят заедно и по други проекти. Водещ партньор по проекта е румънската община.

Финансирането е в размер на 3 202 768 евро, което се осигурява от Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V-А Румъния-България. Партньори по проекта са Музеят за национална история и археология в Констанца и Регионалният исторически музей в Добрич.