Изнесени приемни
Изнесени приемни / ОИЦ Добрич
През месец март Областен информационен център – Добрич и Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), Териториален областен офис (ТОО) Добрич проведоха съвместни изнесени приемни в общините Тервел, Генерал Тошево и Каварна. Над 30 посетители на мобилния щанд бяха информирани и консултирани за актуалните възможности за финансиране с европейски средства чрез Оперативните програми, Програмата за морското дело и рибарство и Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Основният интерес беше към предстоящата подмярка „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014 – 2020 г., която се очаква да стартира през месец май тази година. Експертите от центъра отговориха на много въпроси на земеделски производители, представители на бизнеса, пчелари и граждани относно изискванията към кандидатите, допустимите дейности и разходи, финансови параметри и редът за подаване на проектно предложение по подмярката. Направени бяха и разяснения относно това какво е малко стопанство и как се изчислява стандартен производствен обем за различните селскостопански култури и животни. Посетителите бяха насочвани към експертите на НССЗ, където да получат помощ и безплатно да изготвят проектите на земеделците с малки стопанства.

Жителите на община Каварна се интересуваха от предстоящите мерки на Местната инициативна рибарска група „Шабла – Каварна – Балчик“, изпълнението на които ще допринесе за насърчаване на конкурентоспособността и жизнеспособността на предприятията в сектора на аквакултурите, повишаване на доходите и създаване на заетост, създаване на добавена стойност за продуктите от риболов и аквакултури и подобряване на безопасността и условията на труд на рибарите.