Георги Чолаков
Георги Чолаков / operasofia.bg
Тенорът Георги Чолаков ще изнесе концерт-рецитал в къщата на Константина Петкова в Пчеларово. Това е поредното събитие в уникалния дом в рамките на тазгодишния есенен салон. То ще се състои на открито, в двора на къщата, в неделя, 23 септември, от 11.30 часа.
 
Георги Чолаков е оперен певец, композитор, цигулар и вокален педагог. Завършва с отличие Консерваторията в класа на Лиляна Жабленска от школата на проф. Христо Бръмбаров. Първият му ангажимент е в град Гьорлиц, Германия, където пресата възхвалява гласовите му умения като „Майсторът на високото „ДО“ и „чудото от Гьорлиц“.

На сцената на Софийска опера е от 1968 г. до 1973 г., след което пее в Австрия, Швейцария и Германия. От 1977 г. е ангажиран като първи тенор в Deutsche Oper am Rhein – Дюселдорф, с постоянен безсрочен договор. В този период от кариерата си Чолаков пее в: Париж, Виена, Лондон, Единбург, Абърдийн, Берлин, Кьолн, Манхайм, Висбаден, Щутгарт, Франкфурт на Майн, Аахен, Есен, Солинген, Гелзенкирхен, Ница, Цюрих, Базел, Сан Гален, Бордо, Монпелие, Лил, Брюксел, Лиеж, Рим, Будапеща, Сао Пауло, Йерусалим, Хавана, Москва, Киев, Ташкент, Рига, Токио.
В Париж Георги Чолаков участва в записа на Френското радио в зала „Олимпия“ на операта „Война и мир” от С. Прокофиев под диригентството на Мстислав Ростропович, заедно с Галина Вишневская, Никола Гюзелев, Николай Геда и други. За Френското радио записва също малко известната опера „Опричник“ от П. И. Чайковски.
 
Лауреат на четири международни оперни конкурса, сред които: Златен медал в Тулуза – Франция; Голямата награда в Мерано – Италия.
Като композитор Чолаков е член на немската GEMA. Автор е на мюзикъла „Карнавал на живота” (музика, текст и либрето на български и немски език); „Славянски реквием” – за четиригласен мъжки хор, в който звучат и неравноделни тактове; Албум от 24 канцонети, по текст на известната италианска текстописка Мария Файло – Карим.
Маестро Георги Чолаков работи с подрастващото поколение тенори в Германия и България. През 2016 г. Софийската опера и балет го почете със специален юбилеен концерт.