Татяна Дончева: Докарахме се до ситуация с две кандидатки за генерален секретар на ООН
Татяна Дончева: Докарахме се до ситуация с две кандидатки за генерален секретар на ООН / Дарик Добрич

"Българското общество може да води всякакви спорове преди номинациите, но когато е извършена номинация, на когото и да било за такъв висок пост, би трябвало вече нещата да се считат за решени, приключени и да вървим заедно в една посока", заяви пред журналисти в Добрич лидерът на "Движение 21" и кандидат за президент Татяна Дончева по повод смяната на българския кандидат за генерален секретар на ООН.

"Кампанията, която се разрази между фенските групи на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева е нещо, с което не можем да се гордеем, а още повече, че битката между фенските агитки се разрази, когато въпросът за генералния секретар на ООН се намираше в Съвета за сигурност", посочи Дончева.

"Смятам, че това което се случи с недостойните битки  - и на кандидатите, и на претендентите, дискредитира България, защото в дипломатическите отношения има неписани правила, които се спазват безусловно и тези правила не допускат никоя страна да участва с няколко кандидати, нещо до което ние се докарахме", коментира още Татяна Дончева.

Тя определи представянето на Ирина Бокова в кампанията за генерален секретар  "като хубаво участие, което повиши авторитета на България", но отбеляза, че номинирането й от правителството на Орешарски е станало "малко през задната врата" без голямо обществено обсъждане.

На въпрос как би реагирала тя при смяната на номинацията за генерален секретар,  ако оглавяваше президентската институция тя отговори: "Когато един президент е влиятелен, той може още в много началната фаза да даде съвет за това, че не бива да се прави номинация без много обществено обсъждане, че трябва да бъдат убедени и ония слоеве от обществото, които биха били против, на някакви техни си основания, че аргументите са не особено убедителни, а ако са убедителни би трябвало да се препоръча друга номинация. Влиятелният президент, без формални правомощия, без той да предлага или оттегля, понякога има лостове да подскаже кандидатура".

"Спор може да има по всяка кандидатура. Смятам, че просто се смени външнополитическата конюнктура. Когато Ирина Бокова беше номинирана,  международната конюнктура беше по благоприятна, по-спокойна, с по-нормални отношенията между великите сили и наистина имаше място да се избира генерален секретар по матрицата - жена от Източна Европа. Отношенията се ожесточиха, вече за тях има значение кой ще е генерален секретар  - от една страна като борба за надмощие и влияние, но от друга, защото това може да се окаже важна фигура в много критични времена", каза още Татяна Дончева.

"Виждам, че има опасност да се наложи вето върху Ирина Бокова, но смятам, че даже при такава опасност беше по-добре да се продължи с кандидата - добър или лош, без да се дава външна изява", посочи Дончева.

По отношение на предстоящите избори за президент тя заяви: "Нашата кандидат-президентска двойка с Минчо Спасов е единствената, която може да формулира за какво й е президентската институция и какво тя смята да прави там".

Целта пред двамата е "разчистване на политическото, икономическо и морално наследство на прехода с провеждане конституционна реформа, съдебната реформа, в която есенцията е президентската институция да назначава и освобождава главния прокурор, за да може някой да носи абсолютна отговорност за това, което се случва в държавното обвинение, за това което то прави и за възстановяване на чувството за справедливост у хората".

Образованието и културата са за нас национални приоритети, защото това е, което съхранява нацията, посочи още Татяна Дончева. Президентската институция според нея трябва да води разумна външна политика, която да позиционира България на възможното най-добро за нея място. Тя смята, че е необходимо и въвеждането на социален минимум, който да осигури достоен живот на всеки български гражданин. "Президентската институция ще го изработи като макет, като сметки, като стъпки за законодателни и административни промени, ще го представи широко на обществото и ще го налага през лостовете си", каза Дончева.

 

Лидерът на "Движение 21" проведе в Добрич среща-разговор с жители на града, която се състоя в огледална зала "Нели Божкова". В срещата участва и лидерът на движение “Възраждане” Костадин Костадинов, който е част от Комитета за подкрепа на кандидат-президентската двойка.

Татяна Дончева: Докарахме се до ситуация с две кандидатки за генерален секретар на ООН
netinfo