/ Дарик Добрич
Община Добрич, СУ „Св. Климент Охридски“, ДГ №23 „Звездица“ и ДГ №10 „Слънчице“ получават финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Проектите са с екологична насоченост и се финансират в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда“ за 2018 г. Средствата за конкурса са в размер до 3 500 000 лева и се отпускат за най-оригинален и екологично познавателен проект на тема  „Обичам природата и аз участвам”.

Проектът на Община Добрич е за създаване на зона за отдих „Извора“.  С него ще се реновира и доизгради съществуващо парково пространство, разположено на границата на два квартала - „Дружба“ и „Югоизток“, с 3 училища и църква в близост. Финансирането от ПУДООС е 9 118 лева.  

Зоната за отдих „Изворът“ ще бъде създадена около съществуваща чешма с естествена изворна вода. Мястото се използва и от гражданите, посещаващи храм „Свети Климент Охридски“, учениците от съседните училища и жителите на граничещите с територията квартали.

По проекта на Община Добрич ще бъде подобрен достъпа до „Извора“, ще се обособят площадки за отдих с места за сядане, ще се почисти заболялата растителност, отпадъците и ще се засадят нови декоративни растения. Ще се направят паркови алеи, два къта за отдих с пейки, ще се поставят кошчета за отпадъци и други.

Проектът цели и промяна на отношението на гражданите в посока „от отпадък към ресурс“ чрез разделно събиране и оползотворяване  на зелените отпадъци на място при изграждане на настилките и пейките по маршрута.