Рушащата се сграда в Орляк
Рушащата се сграда в Орляк / Община Тервел
В Тервел започна работа по премахване на опасни общински сгради. Дейността е сред приоритетите на кметския екип. Няколко са проблемните имоти – най-често се касае за недостроени двуетажни сгради, предимно в селата.

Някои повече от тридесет години се саморазрушават, а размерите и конструкциите им са такива, че не могат да бъдат обособени части от тях, за да се преустроят за публични услуги, коментират от Общината. Съществуващите сгради ангажират твърде голям обем от бюджета, за да бъдат поддържани, като всяка година се ремонтират основно покриви, а и други площи, въвеждат се енергийни мерки.
 
През лятото на тази година бе разрушена недостроена комбинирана сграда в село Попгруево. На предстоящото заседание на Общинския съвет на 29 ноември т.г. ще бъдат разгледани три предложения на кмета за разрушаване на общински сгради. Те са за старото училище в село Орляк; недостроена училищна сграда в Коларци и бивша детска градина в Попгруево.
 
Старото училище в Орляк не е оградено. Сградата е изключително опасна, поради свличане на стоманобетонната подпокривна плоча, която е разрушила изцяло всички стени. Покривната конструкция липсва, а достъпът не може да бъде ограничен и има видими следи, че в сградата проникват хора, вероятно предимно деца и младежи. Местното училище се намира в друга сграда, построена през 80-те години. Тогава старото училище е изоставено.
 
Недостроеният корпус към обединеното училище в Коларци, който подлежи на събаряне е на два етажа, със сутерен. Частично ограбени са материалите от тухлените зидове. Покривното покритие е корозирало и е компрометиран дървеният материал на конструкцията. Недовършената сграда пречи на проникването на слънчева светлина в част от използваемите класни стаи и административни помещения на сградата. В сутерена в неучебно време проникват животни и хора.
 
Полуразрушена е сградата на бивша детска градина в Попгруево. Дворното място има масивна ограда, чиито метални пана липсват и достъпът в имота е свободен. Сградата е едноетажна, в напреднал етап на разрушение - липсват бетонови плочи или колони, покривът е изцяло унищожен, както и по-голямата част от ограждащите и вътрешните стени.
 
В град Тервел също има проблемна сграда, отбелязват още от администрацията. Това е рушащата се сграда в центъра, построена като Комитет на БКП, след това станала училище, а през 2001 г. прехвърлена от областния управител в собственост на Министерство на правосъдието, понастоящем – на Висшия съдебен съвет. Тя се руши от почти 20 години, а регулярно Община Тервел отправя апели да бъде предоставена на местната власт, за да бъде намерено безопасното решение за нея.