/ Dariknews.bg, архив
Училището в село Коларци става обединено и вече ще обучава до X клас, вместо до VIII клас, както досега, съобщават от Община Тервел. Промяната се въвежда заради новия Закон за образование и ще настъпи следващата учебна година. Учениците, които се запишат да учат в Коларци, ще придобият професия и ще завършат с диплома за професионална квалификация и със средно образование (първа степен). Ако желаят, ще могат да продължат обучението си до XII клас в друго училище. В Община Тервел такива са ПГТО „Дочо Михайлов“ и СУ „Й. Йовков“.
 
Професията, която ще се изучава в Коларци, ще бъде „работник в производството на кулинарни изделия в заведения за хранене и развлечения”. Изборът е направен от администрацията и училищното ръководство поради факта, че в селото има изградена и оборудвана кухня-майка и там учениците ще могат да практикуват. Професията е търсена в звената на Община Тервел, където работят десетки кухни – в патронажи, центрове за социални услуги, детски градини, училища, подчертават от администрацията.
 
Решението за преобразуване на училището в Коларци е взето от Общински съвет Тервел по предложението на кметския екип. То не бе допуснато с новия план-прием от Областната комисия, но е получило одобрение от Министерство на образованието.
 
Останалите основни училища в общината ще бъдат от първи до седми клас, т.е. ще обучават по-малък брой ученици, посочват от администрацията. Това ще доведе до оптимизиране на персонала и по-малък бюджет.
 
През учебната 2016/2017 г. два випуска завършват основно образование – последен по стария ред - набор 2002, който завършва основното си образование след завършен осми клас и първи по новия ред – набор 2003, който завършва основното си образование в седми клас.