Стожер продължава бунта срещу регионалното депо
Стожер продължава бунта срещу регионалното депо / Дарик Добрич, архив

Сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за Стожер” е завело съдебен процес в добричкия Административен съд срещу изграждането в Стожер на регионалното депо за твърди битови отпадъци. Делото е заведено преди седмица, но още няма насрочена дата за първото заседание на съда, каза пред Дарик председателят на сдружението Димитър Платиканов. „Наели сме двама адвокати. Ще водим процеса, защото не искаме депото в Стожер, строежът е неправомерен и ако се осъществи, ще бъдат изтровени много хора”, каза Платиканов. Жителите на селото били възмутени от изнесеното на пресконференция на 15 февруари, че на територията на депото ще бъде изграден склад за временно съхранение на опасни отпадъци с капацитет 255 тона. Кой им дава право да правят такъв склад, след като това нещо го няма в ОВОС-а на депото?, пита Платиканов.

Той припомни твърденията на сдружението, че на избраната за депото площадка не бива да се строи, защото парцелът попада във вододайна зона до коритото на Суха река и е в Натура 2000, зоната е защитена заради популацията на редки грабливи птици и земните пластовете са непостоянни, защото са песъчливи.

Платиканов припомни, че преди три месеца е подадена жалба до съда в Страсбург, от където по информация на сдружението е разпоредена проверка. Адвокатите пък твърдели, че строежът на депото не може да започне, докато текат съдебните процедури.

По думите на Платиканов на 8 март в сдружението е получено писмо-отговор от президентството на тяхна жалба до президента Плевнелиев. В писмото ги уверяват, че е назначена обстойна проверка по проекта.