Стартира живописният пленер Арт пътеки в Шабла
Стартира живописният пленер Арт пътеки в Шабла / Sofia Foto Agency - архив

На 14 май за осми пореден път община Шабла и вила „Артея”  събират известни  художници от страната за участие в 8-мия Национален пленер по живопис „Арт пътеки”. Инициатор и организатор на живописния форум е художникът Коста Костов.

Дуранкулашкото езеро и археологическите разкопки около него, големият остров с енеолитната селищна могила, рибарските пристани, както и най-старият морски фар на Балканския полуостров ще вдъхновяват творците по време на десетдневния им престой край морето.

В тазгодишното издание на пленера се включват художниците  Александър Александров от Шабла, Илиана Антонова от Каварна, Божидар Тонев  от Добрич, Светла Радулова-Маркова, Лили Сотирова и Миряна Савова от София. Изненадата на форума е поканата към двама художници, вече участвали в предишните му издания. Това са Пламен Монев от Белослав и Кирил Батембергски от Търговище. Те ще направят една своеобразна реплика към вече създаденото от тях.

Част от нарисуваните творби ще попълнят фонда на Художествената галерия  в Шабла както и частни колекции на меценати на съвременното изобразително изкуство.