Спряха дело за Ботаническата градина до изясняване на спора във ВАС
Спряха дело за Ботаническата градина до изясняване на спора във ВАС / netinfo
Добричкият окръжен съд спря разглеждането на съдебния спор между Софийския университет и „Двореца” в Балчик, съобщават от съда. Спорът е за управлението на 200 дка площ от ботаническата градина в „Двореца”. 

Делото е образувано по жалба на Софийския университет срещу решение на Районен съд - Балчик. Според решението на съда в Балчик висшето учебно заведение не притежава права на управление върху стопански двор с разсадник, две административни сгради, две оранжерии и складове.

В жалбата си Софийският университет се позовава на няколко решения на Върховния касационен и на Върховния административен съд, според които университетът има права на управление върху Ботаническата градина в Балчик.

Междувременно от висшето училище са внесли  жалба и във Върховния административен съд срещу решение на Министерски съвет, с което 183 дка от спорната територия се предоставят за безвъзмездно управление на културен център „Двореца”, а на Софийски университет 12 дка.

С решението си днес добричките магистрати спират делото за ботаническата градина до изясняване на спора във Върховния административен съд. Предстои делото да бъде гледано от петчленен състав на съда.