Спират нелегалните превози по маршрута Варна-Добрич
Спират нелегалните превози по маршрута Варна-Добрич / netinfo
До два месеца по маршрута Варна-Добрич няма да има нерегламентирани таксиметрови превози. Работата в тази посока вече е започнала, увери шефът на Регионалната дирекция „Автомобилна администрация” /РДАА/ инж Тони Тонев. Целта е да се избегне нелоялната конкуренция и дублирането на редовните автобусни линии.

По закон лицензираните таксита имат право на дейност само в общината, в която са регистрирани. Така кола от Добрич може да закара клиенти във Варна, но няма право да качи пътници по обратния маршрут. 15-16 автомобила нарушават това правило, допълни инж.Тонев. През последния месец за този вид нелегални курсове са съставени 24 акта.

„В разговори с таксиметровите фирми ние ги предупреждаваме да прекратят нелегалните превози. Планираме рязко да увеличим проверките и налагането на глоби”, заяви за ДАРИК Тонев.

Автомобилният шеф съобщи още, че 30% от колите, извършващи нередовни превози в Добрич, са легалните жълти таксита, а останалите 70% са нелегалните, т.н. цветни коли. Според Тонев в града се движат между 650 и 700 таксита, което е доста повече от търсенето на тази услуга.

РДАА ще предприеме засилени проверки по Северното черноморие през туристическия сезон. Целта е да не се допусне дублиране на разрешените превози. Глобите за шофьорите-нарушители са от 50 до 500 лева, а за превозваческата фирма – до 20 000 лева.