Протест на служителите в ОД на МВР - Добрич
Протест на служителите в ОД на МВР - Добрич / Дарик Добрич
Добричките полицаи се присъединиха към националния протест на служителите в системата. Те излязоха пред сградата на Областната дирекция на МВР, за да заявят исканията си. По думите на представителите на синдикалната федерация всички служители в Добричко подкрепят протеста и исканията.
 
Настоява се за нов закон за МВР, нови униформи, увеличение на заплатите до 20%, по-добри условия на работа и изравняване в заплащането на служителите. Даден бе пример, че в момента, заради погрешни решения на управляващите, е създадено разделение на труда в МВР и се наблюдават разлики до 1 000 лева във възнагражденията на работещи на еднакви позиции. Това насажда напрежение между хората, разваля се климатът, в който работим, разказа Маргарита Трифонова от синдиката на гражданската администрация в МВР. Тя посочи, че за първи път в 30-годишния си стаж вижда хора в системата, които изпълняват задълженията си с нежелание и държат заявленията си за напускане приготвени. Допълнително напрежение създало и съкращаването на работещи по трудово-правни отношения, което рефлектира върху качеството на услугите за гражданите, каза още тя и добави, че често служителите остават след работно време, за да изпълнят текущи задачи, които не са свързани с обслужването на хората. „Не можем всички да сме на терен, трябва да има адекватно заплащане за всички“, заяви Трифонова. Според нея от протеста през 2015 г. нищо не се е променило в МВР, напротив – вземат се решения, които да разделят служителите вътре в системата.
 
Иван Георгиев и Красимир Костов от синдикалната федерация разказаха, че в дирекцията и районните управления се работи при крайно лоши условия, липсват основни консумативи, автомобилите са стари, дограмата на Областната дирекция не е боядисвана от строителството на сградата, сервизните помещения текат. Те попитаха управляващите къде отиват парите за заплати от бюджета, след като бройката работещи в МВР е значително намаляла.
 
Служителите настояват да се вземат бързо решения. Те заявиха, че ще протестират и занапред. В протеста в Добрич се включиха представители на Каварна, Генерал Тошево и др. районни управления. Служителите излязоха с плакати "Не погребвайте МВР!". Исканията им бяха подкрепени и от КНСБ.