Правят първа копка по водния цикъл на Добрич
Правят първа копка по водния цикъл на Добрич / Дарик Нюз
За церемонията се очаква министърът на околната среда и водите Нено Димов

Стартират дългоочакваните строителни дейности по проекта за водния цикъл на Добрич. Първата копка ще бъде направена  от 17.00 часа днес  на бул. ”Добричка епопея”, на кръстовището с бул. ”Добруджа”. 

Проектът ще бъде най–мащабният, реализиран до този момент от Община град Добрич. Общата му стойност е 114 901 132 лева. Очаква се за церемонията да пристигне министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Договорът за водния цикъл бе подписан в Добрич на 29 декември миналата година от кмета Йордан Йорданов и министъра на околната среда, тогава в оставка, Ивелина Василева. Присъства и премиерът, тогава в оставка, Бойко Борисов.

Проектът за водния цикъл на Добрич стартира реално повече от 10 години след началото му

Проектът има повече от 10-годишна история. През 2004 година Европейската комисия се съгласява да започне подготовка и да се осигури финансиране по старата програма ИСПА. Следва дълъг период на анализи и подготовка. През 2012 година проектът е представен в ЕК, но оперативната програма е спряна през 2013-та. През 2014 година, по време на правителството на Орешарски, Европейската комисия отказа да го финансира. Тя обаче бе убедена, че това трябва да бъде един от първите ранните проекти за новия програмен период на ЕС.


Министър Василева: Проектът за водния цикъл е от изключителна значимост за Добрич

МОСВ ще контролира проекта за водния цикъл на Добрич