Сладко бебе еленче се роди в Добрич, съобщиха от Общината.

Община Добрич

Уникалният Център за защита на природата и животните, който съчетава флора и фауна и се радва на много посетители, вече има нов обитател.

Община Добрич

В семейството на благородните елени, които обитават Зооцентъра от 3 години се роди еленче. То се радва на добро здраве и на грижите на своите родители, които са едни от най - красивите видове, срещани в животинския свят.

Благородно еленче се роди в Старозагорския зоопарк (СНИМКИ)

Еленчето си има име - кръстено е Ахат по пример на баща си - Елмаз и майка си - Яспис. Той е един от трите еленови вида в България - благороден елен, елен лопатар и сърна.

Община Добрич

Благородният елен не случайно е наречен така. Със своята достолепна осанка и мощни рога той вдъхновява художници, скулптори, фотографи от векове до днес.

В древността е бил смятан за помощник на шаманите, а негови изображение и пластики могат да бъдат намерени в пещери, тракийски гробници, римски мозайки, скални навеси и даже в църкви от Средновековието.

Община Добрич

Благородният елен е едър тревопасен бозайник от разред Чифтокопитни, който е разпространен в Средна и Западна Европа, Европейската част на Русия, Средна Азия, Далечния Изток, Северна Африка, Северна Америка и някои други райони. https://biodiversity.bg/bg/Blagoroden-elen.c292

В Центъра за защита на природата и животните на площ от 162 декара може да се срещнете с 490 животни от 78 различни вида. Тук няма бетонни и метални ограждения, няма грозни клетки и мъчителна среда.

Община Добрич

Тук по-голямата част от животните се разхождат абсолютно свободно и ние хората, сме им на гости. Условията, които Зоо-центърът предоставя са уникални за нашите ширини и несравними с тези на стандартния зоопарк.

Мечките например живеят в най-големия зоопарков мечкарник на Балканския полуостров. Всички обитатели живеят на площта, от която се нуждаят, и която максимално се доближава до естествената им. Те винаги могат да се скрият от очите на посетителите и да се покажат, когато решат.