Ще преглеждат безплатно жени и деца в Шабла
Ще преглеждат безплатно жени и деца в Шабла / netinfo
Безплатни медицински прегледи за рак на маточната шийка и детското здраве ще се извършват днес и утре в Шабла. Прегледите ще се извършват в два мобилни кабинета в рамките на проект „Здравна промоция и оптимизиране на профилактичните програми по майчино и детско здравеопазване”.

Специалисти акушер – гинеколози ще преглеждат всички желаещи жени над 18 години без значение дали са здравно осигурени, уточняват от община Шабла. Пациентките е достатъчно да носят със себе си лична карта, а за прегледите при педиатър е необходимо да се предостави акт за раждане на детето.

Реализацията на проекта стартира от началото на октомври 2007 година в четири области на страната – Добрич, Монтана, Пазарджик и Ямбол и ще продължи до края на ноември тази година.

Инициативата за безплатните прегледи е на консорциум от четири неправителствени организации, а бенефициенти са Министерство на здравеопазването и Националния съвет по етнически въпроси. Партньори по проекта са Институт „Отворено общество” - София, Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и фондация „Здравни проблеми на малцинствата”.