Шабла ще има търговско пристанище
Шабла ще има търговско пристанище / БГНЕС
Шабла ще има търговско пристанище
56485
Шабла ще има търговско пристанище
  • Шабла ще има търговско пристанище

Премиерът изпълни всичко, което пое като ангажимент по време на визитата си в Шабла в края на август, заяви пред Дарик кметът на крайморската община проф. Райна Бърдарева.

Даден е ход на всички въпроси и по някои дори има решение, посочи кметът. Вече е решен въпросът за Тузлата, за преобразуването на естакадата в пристанище и за  селищната могила „Големия остров” в Дуранкулашкото езеро.

Решено е естакадата в Шабла да се преобразува в търговско пристанище, което ще бъде клон на Варненското, а недовършената буна да поеме функциите на яхтено и рибарско пристанища, съобщи Бърдарева. Процедурата вече е задвижена, предстои ни среща с министъра на транспорта, за да определим с какво можем да помагаме на този процес, посочи тя. За изработване на проекта и първия етап от строителството с правителствено одобрение от бюджета ще бъдат отпуснати 7 млн. лева.

Тузлата
вече е отстъпена за управление на община Шабла. Намерението на местната власт е в района да бъде изграден санаториум за калолечение, за да се развие лечебният туризъм.

Особено радващо за нас е, че можем да влезем в управление на „Големия остров” в Дуранкулашкото езеро, отбеляза още Бърдарева. Възнамеряваме да превърнем архелогичния обект в привлекателна туристическа дестинация. Кметството ще търси европейско финансиране, за да се изгради достъп до острова, а съвместно с Историческия музей в Добрич ще бъде изработена концепция за развитието на обекта.

Очаква се до края на годината къмпингите Крапец и „Добруджа” също да бъдат прехвърлени на общината, каза Бърдарева.

Със съдействието на премиера ще се придвижи и въпросът с подробния устройствен план на Шабла. Бойко Борисов е разпоредил до два-три месеца министерствата на околната среда и на  регионалното развитие да бъдат готови със завършения му  вариант. Екипите в момента работят и се надявам това да стане, каза проф. Бърдарева. По думите й премиерът е  изявил желание да посети отново  Шабла, за да каже лично на шабленци, че е изпълнил поетите пред тях ангажименти.

Разговорът с проф. Бърдарева можете да чуете в прикачения файл.