/ www.sxc.hu
Около 1 300 ученици се явяват днес в Добричко на вторият изпит Национално външно оценяване (НВО) в VII клас. Тестът е по Математика. На 21 юни е изпитът по чужд език, който е по желание, като заявления за него в Добричко са подали 77 ученици.

На първия изпит - по БЕЛ в понеделник се явиха 1 272 ученици. В Добричка област тестовете се провеждат в 55 училища, ангажирани в тях са 1 000 служебни лица като квестори и консултанти.

След VII клас има и изпити за проверка на способностите за кандидатстване в профилирани училища по изкуства. По музика ще се явят 46 деца от Добричка област, а по рисуване – 66.
 
772 седмокласници в област Силистра са се явили на днешния изпит по Математика, съобщиха от Регионалната управление на образованието. Изпитът, който се провежда в 34 училища в 76 изпитни зали, започна в 9:00 ч. и продължава два часа и половина, а за децата със специални образователни потребности времето е увеличено с още 80 минути. 268 са ангажираните квестори, уточниха от РУО.

Тестът по Математика съдържа 25 задачи от задължителното учебно съдържание, включено в програмите от V до VII клас. 17 от тях са със структуриран отговор с четири възможности, от които само един е правилен; 5 са с кратък свободен отговор, а 3 - с разширен свободен отговор. Всяка задача се оценява с брой точки, който съответства на спецификата, трудността и логиката на решението на задачата, като максималният брой точки от теста е 100.

Резултатите от изпитите в седми клас се очаква да бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се получава свидетелството за основно образование. От 3 до 5 юли ще се подават документите за участие на седмокласниците за класирането в гимназиите. От тази година ще има само електронно подаване на документите за кандидатстване. Родителите ще могат да подават електронно документите от личния си компютър - от дома или от офиса си, или в училищата гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника.

За първи път през тази година и оценяването на изпитните работи на седмокласниците ще е електронно, като работите ще се сканират, както на държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Резултатите в седми клас не са с оценки, а с точки, като максималният брой точки и на двата изпита е 100, но според балообразуването може да има различни комбинации, с различни предмети, определени от педагогическите съвети на училищата. Максималният бал за кандидатстването след седми клас в гимназиите е 500 точки.
 
 Заради изпитите в седми клас 17 и 19 юни са неучебни дни за всички ученици в страната.