Училище
Училище / Община Добрич
1 339 ученици се очаква да се явят в Добричко на изпитите Национално външно оценяване (НВО) в VII клас, които ще се проведат идната седмица, съобщиха за Дарик от Регионалното управление на образованието. Оценките от изпитите са балообразуващи и са вход за гимназиите и средните училища.
 
На 17 юни, понеделник, седмокласниците ще бъдат изпитани по Български език и литература, на 19 юни – по Математика. На 21 юни е тестът по Чужд език, който е по желание, като заявления за него в Добричко са подали 77 ученици.
 
След VII клас се провеждат и изпити за проверка на способностите за кандидатстване в профилирани училища по изкуства. По музика ще се явят 46 деца, и 66 - по рисуване.
 
В Добричка област изпитите ще се проведат в 55 училища общо, ангажирани в тях са 1 000 служебни лица като квестори, консултанти и др.
 
Изпитите ще започват в 9.00 часа. Учениците трябва да пишат с черен химикал. Изпитът е единен, състои се от първа и втора част, но без почивка между тях. Учениците могат да излизат извън стаите след първите 60 минути. Максималният брой точки от теста е 100, няма да се поставят оценки по шестобалната система.
 
Резултатите ще се обявят на 27 юни.