Децата от ДГ"Славейче"
Децата от ДГ"Славейче" / Дарик Добрич
Децата от детска градина „Славейче” в Добрич участваха през изминалите дни от тази седмица в инициативи, посветени на здравето, съобщиха от детското заведение. Сред тях бе разговор на тема “Какво е и какво не е здравето?”.  Децата задаваха различни въпроси, разсъждаваха на глас, споделяха какво правят, когато са болни, когато са здрави и т.н. За хлапетата бе особено важно да разберат, че и от тях самите зависи да опазват своето здраве и живот.
 
В друг ден от седмицата децата се запознаха с някои професии в областта на здравеопазването - хуманен и ветеринарен лекар, лекар по дентална медицина, фармацевт, медицинска сестра, медицински и рентгенов лаборант, физиотерапевт, и с дейности, които те извършват. Същия ден те посетиха ветеринарна клиника, където нагледно им се показа как се лекуват домашни любимци и какви  ежедневни грижи трябва да се полагат за тях, за да са здрави и да ни радват. Децата разгледаха още и ветеринарната аптека към клиниката. Особено ги впечатли разнообразието от аксесоари за забавления на домашните любимци.
 
Другото събитие бе екскурзия до кравефермата в с. Плачи дол. Децата разгледаха животните и видяха колко много труд се полага от тяхното изхранване и отглеждане до преработването на млякото в различни продукти.
 
Много вълнуващо премина посещението на децата в ДКЦ 2, където се запознаха отблизо с професията на здравните работници - лекар, физиотерапевт, лаборант. Рентгеновата лаборантка им предостави няколко снимки и децата дадоха своите предположения от коя част на човешкото тяло са. В лабораторията разглеждаха  под микроскоп кръвни клетки.
 
По традиция Седмицата на здравето бе закрита с празник, в който децата влязоха в различни роли - на лекар, зъболекар, ветеринарен лекар, и представиха ползата от плодовете и зеленчуците.
 

ДГ"Славейче"
Дарик Добрич