Добри Стефанов
Добри Стефанов / Дарик Добрич
Местните хора се надяват тази година най-сетне да бъде отворен ГКПП Северняк
Над 2 милиона лева ще бъдат изразходвани за ремонти на улици, общински пътища и обекти в община Крушари през 2018 година. Сумата се формира от собствени приходи на общината в размер на 300 хиляди лева, 1 400 000 лева, които са били предназначени за ремонти през миналата година, но не са усвоени и още 424 хиляди лева целева  субсидия от републиканския бюджет, информира кметът на Крушари Добри Стефанов.

Той обясни, че 1,4 млн. лева са предоставени за асфалтиране на улици в 4 населени места, но дейностите не са извършени заради проточили се процедури за обществени поръчки. Очаква се строителството да започне напролет.  

Предстои реконструкция на сградите на кметствата в селата Загорци, Дяково и Телериг, както и на участъци от общинска пътна мрежа. Основно ще се ремонтира спортната база на училището в Крушари. Нов под ще има спортната зала, ще се постави соларна система за затопляне на водата в басейна, ще се изгради открита спортна площадка за няколко вида спорт, с осветление, изкуствена трева и пейки за зрители.

Община Крушари приключи социален проект за половин милион лева

Около 300 са децата, които посещават училището. Броят им намалява непрекъснато, защото много семейства с децата си заминават да работят в чужбина, сподели Стефанов. Населението на общината е около 5 хиляди души, а над 2000 са хората с двойно гражданство, които през есента и зимата живеят в Турция, а през пролетта идват, за да работят градините си.

Забавен проект за около 2 млн.лева  по Програмата за развитие на селските райони  чака своето одобрение през тази година. Той е за ремонт на водопроводна мрежа и асфалтиране на улици в селата Лозенец, Северци, Крушари и Дяково. Особено сериозно е положението в района на Дяково, където има около 50 повреди по ВиК-мрежата и пътят е на решето, заяви кметът.

Местните хора се надяват тази година най-сетне да бъде отворен за движение пътят за границата с Румъния.  Както е известно, пропускателните пунктове и пътните отсечки от двете страни на границата са готови от две години, но движение още няма. „Никой не ни информира официално защо не отварят пропускателния пункт. Чували сме, че проблемът е с агрегата за ток на румънския пункт. Надявам се, че тази година ще се отвори пътят и районът ни ще живне”, коментира Добри Стефанов.

Договориха скорошно отваряне на ГКПП-та в Крушари и Кайнарджа

Тази година общината отново  ще задели пари за археологически разкопки на крепостта Залдапа. При  12 хил.лв. през миналата година, сега за тази дейност се планират  15 хиляди лева. Стефанов се надява, че Министерството на културата също ще увеличи дяла си, който м.г. е бил 13 800 лева.

Бюджетът на община Крушари за 2018 година ще бъде около 4,5 млн. лева. Исканията на хората от публичните обсъждания са основно за ремонти на уличната мрежа.